Mange erhverv er lukket ned i tidens løb; de er svunget ind i lokalmiljøerne, og andre er blevet udsat for hetzer, så de har svært ved at bevare deres gode ry og bibeholde deres gode ry.

Men andre trives stadigvæk i bedste velgående, og udover en indkøbsbutik af en art i de mindre byer så forventer man næsten dernæst i samme omfang, at man kan finde en bager i byen.

Her har mange mennesker haft deres første arbejde, de er måske ligefrem hængt ved og blevet ansatte på lige fod med de andre og har fortsat butikken.

Mange af os har traditioner med at besøge bageren specielt ved bagindgangen, når vi skal hjem fra byen, for lige at få det første friskt fra ovnen.

Håndværkere starter dagen hos bageren, hvor de lige henter morgenbrød til de andre medarbejdere.

Og så er der tiden, når der skal være hygge på arbejdspladsen, hvor man lige smutter ned i bageren og henter lidt lækkert bagværk, som man kan dele sammen til frokost eller fyraften.

Flere af os har nok også lagt en bestilling hos en bager på en lagkagemand eller lignende, så vi kunne overraske de små med sådan en til fødselsdagen.

Før lukkeloven mere eller mindre blev ophævet, så måtte man ty til bageren, når man lige manglede en bakke smør, eller man skulle hente den seneste avis.

Traditionerne har ændret sig, men samlingspunktet er det stadig det samme = det sker hos bageren, hvor man stadig kan sidde ude foran de fleste steder og nyde det, man lige har købt derinde. 

Nogle bagere er selvstændige, andre er blevet en del af en kæde, og flere bagere har udvidet deres sortiment, så de kan slå sig på mere end blot ved at sælge det klassiske bagværk.

Dog er det vores opfattelse, at alt fra de de store bagerkæder til den lille bager i Hirtshals stadig vil bestå.